Pengaruh Bacaan Al-Quran terhadap Kekebalan Tubuh

904
Seorang laki-laki Muslim tengah membaca Al-Quran (Foto: Ilustrasi/Istimewa)

Oleh: Muhammad Fahmi bin Md Ramzan (Pengemban Dakwah)

Di kala wabah Covid-19 rakus menyerang masyarakat dunia, ramai orang yang merasa stress, sedih, gelisah bahkan dihantui dengan ketakutan mendalam terhadap jangkitan virus tersebut serta implikasi penularannya terhadap kelangsungan hidup.

Natijahnya, ia sedikit sebanyak boleh mengakibatkan sistem imuniti atau ketahanan (kekebalan) tubuh seseorang menurun dan dengan mudah boleh menyebabkan jatuh sakit. Walhal salah satu cara untuk mencegah jangkitan virus atau pelbagai jangkitan penyakit lainnya ialah dengan memiliki sistem ketahanan tubuh yang baik.

Dalam situasi mencabar ini, amat penting untuk memastikan tubuh badan dibekali dengan sistem ketahanan (imuniti) yang utuh melalui beberapa cara seperti penjagaan pemakanan dan amalan gaya hidup sihat.

Selain itu, untuk mendapatkan bekalan sistem imuniti tubuh yang utuh, Islam telah menggariskan beberapa kaedah terbaik yang terbukti berkesan dan ampuh, salah satunya ialah dengan memperbanyak membaca dan mendengarkan ayat suci Al-Quran.

Berdasarkan beberapa kajian yang dijalankan, membaca dan mendengarkan ayat suci Al-Quran ternyata dapat menimbulkan ketenangan jiwa dan dapat meningkatkan daya imuniti tubuh seterusnya dapat menangkis serangan pelbagai penyakit.

Sebagaimana disampaikan oleh Dr. Ahmad Rajai al-Jindi yang mengemukakan suatu kajian berkenaan pengaruh bacaan Al-Quran terhadap tubuh badan manusia yang mana ia telah dijalankan oleh Dr. Ahmad al-Qadhi, iaitu Pengarah Institut Perubatan Islam untuk Pendidikan dan Penyelidikan di Florida, Amerika Syarikat. Dr. Ahmad al-Qadhi telah melakukan pembentangan hasil kajiannya dengan tema pengaruh bacaan Al-Quran terhadap manusia dari aspek fisiologi dan psikologi sewaktu Persidangan Tahunan ke-17, Persatuan Doktor se-Amerika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here